ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe:

Ciasto kokosowe:

nazwa

Wykonanie

Ciasto Rafaello (przepis)
Biszkopt:
6 jajek;
1 szklanka cukru;
1 szklanka mąki;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy.
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy sztywną pianę z białek, następnie, cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka (po jednym). Na koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 0 C. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt kroimy na pół.
5 białek;
¾ szklanki cukru;
20 dag wiórków kokosowych;
1 łyżka mąki;
1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ubijamy sztywną pianę z białek, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy cukier rozpuści się, pianę delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 0 C.
Krem I:
3 żółtka;
3 łyżki cukru;
1 szklanka mleka;
1 kostka masła;
1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
3-4 łyżki kawy Capuccino.
Żółtka i mąkę dokładnie roztrzepujemy z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy, jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, dodając stopniowo przestudzony budyń i suche Capuccino.
Krem II:
½ l słodkiej śmietanki kremówki 30%;
2 opakowania „Śnieżki”;
1 szklanka Advocata;
1 duża paczka biszkoptów;
2 łyżki wiórków kokosowych;
1 tabliczka białej czekolady;
3 łyżki słodkiego mleka;
1-2 łyżeczki żelatyny;
Białą czekoladę rozpuszczamy na parze z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę ubijamy ze Śnieżką, dodajemy Advocata, pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe, a na koniec przestudzone: rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Krem delikatnie mieszamy.
Przełożenie ciasta:
połowa biszkoptu
połowa masy I.
ciasto koksowe
reszta masy I.
druga połowa biszkoptu
masa II.
Ciasto grubo posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ciasto-rafaello-przepis