ßßß
Ciasto Rafaello (przepis)Biszkopt:6 jajek;1 szklanka cukru;1 szklanka mąki;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1 cukier waniliowy.Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy sztywną pianę z białek, następnie, cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka (po jednym). Na koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 0 C. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt kroimy na pół.5 białek;¾ szklanki cukru;20 dag wiórków kokosowych;1 łyżka mąki;1 łyżka skrobi ziemniaczanej;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Ubijamy sztywną pianę z białek, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy cukier rozpuści się, pianę delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 0 C.Krem I:3 żółtka;3 łyżki cukru;1 szklanka mleka;1 kostka masła;1 łyżka skrobi ziemniaczanej;3-4 łyżki kawy Capuccino.Żółtka i mąkę dokładnie roztrzepujemy z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy, jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy, dodając stopniowo przestudzony budyń i suche Capuccino.Krem II:½ l słodkiej śmietanki kremówki 30%;2 opakowania „Śnieżki”;1 szklanka Advocata;1 duża paczka biszkoptów;2 łyżki wiórków kokosowych;1 tabliczka białej czekolady;3 łyżki słodkiego mleka;1-2 łyżeczki żelatyny;Białą czekoladę rozpuszczamy na parze z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę ubijamy ze Śnieżką, dodajemy Advocata, pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe, a na koniec przestudzone: rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Krem delikatnie mieszamy.Przełożenie ciasta:połowa biszkoptupołowa masy I.ciasto koksowereszta masy I.druga połowa biszkoptumasa II.Ciasto grubo posypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego!