ßßß
Ciasto miętowe to na pierwszy rzut oka dość skomplikowany, ale bardzo smaczny i lekki placek o atrakcyjnym, wiosennym wyglądzie. Powinno smakować nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za cukierkami miętowymi.I. Biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukrucukier waniliowy½ szklanki mąki tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao mieszamy, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 30 – 35 minut w temperaturze 180 0 C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do ostygnięciaII. Ciasto francuskieGotowe ciasto francuskie rozpakowujemy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 0 C. Pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na złoty kolor.III. Masa miętowa1 opakowanie landrynek miętowych przesypujemy do rondla i zalewamy 1 ½ szklanki wody. Landrynki rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając.Gotujemy budyń:2 szklanki mleka3 budynie śmietankowe1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1 łyżka stołowa mąki tortowejcukier waniliowySzklankę mleka odlewamy do garnka i zagotowujemy z syropem z landrynek. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy 3 budynie śmietankowe z mąkami i cukrem waniliowym i wlewamy do gotującego się mleka z syropem miętowym, cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Na bazie budyniu przygotowujemy masę:¾ kostki masła1 kostka margaryny „Kasia””Kasię” łączymy z masłem i ucieramy krem, dodając po 1 łyżce ostudzony budyń miętowy. Ucieramy tak długo, aż powstanie puszysty krem.IV. Krem śmietankowy1 galaretka agrestowa2 opakowania 400ml schłodzonej śmietanki 36%Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej, przegotowanej wody. Mieszamy tak, aby nie było grudek, a następnie schładzamy.Śmietankę ubijamy na sztywno, obserwując, aby nie powstało masło. Do ubitej śmietanki dodajemy stężoną, lecz lejąca się galaretkę. Delikatnie mieszamy całość.V. Syrop do nasączania ciastaDo 1 szklanki przegotowanej wody wyciskamy sok z 3 mandarynek lub innych cytrusów (wg upodobań) i schładzamy.VI. Wykonanie ciasta:Schłodzonym syropem nasączamy biszkopt. Na nasączone ciasto rozsmarowujemy krem miętowy. Na krem nakładamy wcześniej upieczone ciasto francuskie.Na ciasto francuskie wylewamy krem śmietankowy i rozprowadzamy go równomiernie. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą.Ciasto schładzamy, aby obydwa kremy dobrze stężały.Smacznego!