ßßß Cookit - przepis na Tygrysy, irysy i kurczak tandoori

Tygrysy, irysy i kurczak tandoori

nazwa

Wykonanie

„Gdyby tygrysy jadły irysy, to by na świecie nie było źle,
Bo każdy tygrys irysy by gryzł a mięsa wcale nie…”
Przypomniał mi się taki wierszyk dla dzieci autorstwa Wandy Chotomskiej…często recytowałam go moim pociechom jakieś 20 lat temu… a one zaśmiewały się ze mnie i mówiły, że to niemożliwe. I tak zostało – moje Tygrysy nadal nie potrafią żyć bez mięsa… a zwłaszcza najmłodsze Tygrysiątko. Jeśli zaś chodzi o irysy…to i owszem nie pogardzą…ale na deser po sutym obiadku:)
Dziś był kurczak tandoori w wersji spolszczonej. Oryginalnie kurczaka tandoori piecze się w specjalnym glinianym piecu tandoor- zgodnie z tym, co przeczytałam w Wikipedii: tandoor gliniany piec w kształcie dzbana używany w Indiach oraz innych regionach południowej Azji, opalany drewnem lub nawozem, zaś konserwowany liśćmi szpinaku. Temperatura pieczenia przekracza 480°C.
To opalanie krowim łajnem u nas by nie przeszło… nie byłoby chętnych do obsługiwania pieca:)…co zaś tyczy chętnych na mięsko to nie ma złudzeń…Tygrysom nie przeszkadzałby rodzaj opału:)
Składniki:
1, 3 kg- udka z kurczaka( 4 szt),
2 łyżki- pasta tandoori,
2 cm- korzeń imbiru,
50ml- jogurt naturalny,
1 łyżeczka- papryka chilli,
2 ząbki- czosnek,
1-2 łyżeczki sok z cytryny,
1 łyżeczka – garam masala,
1/2 łyżeczki- mielonej kolendry,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć.Można zdjąć skórę…ale ja zostawiam, bo lubimy. Zmiażdżyć w prasce czosnek. Zetrzeć korzeń imbiru. Wymieszać razem pastę tandoori z jogurtem czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Natrzeć dobrze mięso i odstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na parę godzin. U nas stało w lodówce całą noc. Następnego dnia wyjąć kurczaka z lodówki, chwilę poczekać, aby nabrał temperatury pomieszczenia a potem wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec w wysokiej temperaturze około 40 minut. Obracać w trakcie pieczenia, aby zrumienił się ze wszystkich stron. Bardzo smaczny kurczak- polecam. Tygrysie apetyty zostały zaspokojone.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/tygrysy-irysy-i-kurczak-tandoori