Wykonanie
Bliny - to dla Mnie takie naleśniki w stylu "pankejków".Są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Tradycyjnie spożywa się je w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem....istnieje wiele odmian i przepisów na bliny, a u Mnie na blogu bliny z gotowanych
ziemniaków i nie byłbym Sobą jakbym czegoś nie dodał i nie zmienił :)SKŁADNIKI na około 8 porcji:1 KG
ZIEMNIAKÓWSZKLANKA
MĄKI PSZENNEJ2 ŁYŻKI
MĄKI ZIEMNIACZANEJ1
JAJKOSÓLPIEPRZ Z MŁOTKOWANĄ
KOLENDRĄ " KAMIS "opcjonalnie
MLEKO ( Ja dodałem około 1/2 szklanki )
OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIADODATKI opcjonalne:
ŁOSOŚCYTRYNAŚMIETANAKAWIORŚWIEŻY
KOPEREKŚWIEŻA
KOLENDRAWYKONANIE:
ZIEMNIAKI UMYĆ, OBRAĆ I UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI W OSOLONEJ WODZIE. PO UGOTOWANIU PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASĘ DO
ZIEMNIAKÓW I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.DO PRZECIŚNIĘTYCH I OSTUDZONYCH
ZIEMNIAKÓW DODAĆ
MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ ORAZ
JAJKO. DOPRAWIĆ
SOLĄ I
PIEPRZEM Z MŁOTKOWANA
KOLENDRĄ.SKŁADNIKI ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO ( jakby ciasto za bardzo się kleiło możecie śmiało dodać jeszcze troszkę
mąki ).JA DODAŁEM 1/2 SZKLANKI
MLEKA, TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁEM PRZEPIS, A TO JUŻ OD WAS ZALEŻY JAK WOLICIE ;)CIASTO UFORMOWAĆ W DOŚĆ GRUBY PODŁUŻNY WAŁEK. PODZIELIĆ NOŻEM NA RÓWNE CZĘŚCI I UFORMOWAĆ W DŁONIACH PLACKI.SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z DODATKIEM
OLEJU NA ZŁOTY KOLOR Z KAŻDEJ STRONY.PODAJEMY Z
ŁOSOSIEM ( surowym lub ugotowanym na parze ),
KAWIOREM, PLASTERKIEM
CYTRYNY, ŁYŻKĄ
ŚMIETANY I POSYPANE
KOPERKIEM.
