ßßß Cookit - przepis na BLINY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

BLINY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

nazwa

Wykonanie

Bliny - to dla Mnie takie naleśniki w stylu "pankejków".
Są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Tradycyjnie spożywa się je w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem.
...istnieje wiele odmian i przepisów na bliny, a u Mnie na blogu bliny z gotowanych ziemniaków i nie byłbym Sobą jakbym czegoś nie dodał i nie zmienił :)
SKŁADNIKI na około 8 porcji:
1 KG ZIEMNIAKÓW
SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1 JAJKO
SÓL
PIEPRZ Z MŁOTKOWANĄ KOLENDRĄ " KAMIS "
opcjonalnie MLEKO ( Ja dodałem około 1/2 szklanki )
OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
DODATKI opcjonalne:
ŁOSOŚ
CYTRYNA
ŚMIETANA
KAWIOR
ŚWIEŻY KOPEREK
ŚWIEŻA KOLENDRA
WYKONANIE:
ZIEMNIAKI UMYĆ, OBRAĆ I UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI W OSOLONEJ WODZIE. PO UGOTOWANIU PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASĘ DO ZIEMNIAKÓW I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
DO PRZECIŚNIĘTYCH I OSTUDZONYCH ZIEMNIAKÓW DODAĆ MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ ORAZ JAJKO. DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM Z MŁOTKOWANA KOLENDRĄ.
SKŁADNIKI ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO ( jakby ciasto za bardzo się kleiło możecie śmiało dodać jeszcze troszkę mąki ).
JA DODAŁEM 1/2 SZKLANKI MLEKA, TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁEM PRZEPIS, A TO JUŻ OD WAS ZALEŻY JAK WOLICIE ;)
CIASTO UFORMOWAĆ W DOŚĆ GRUBY PODŁUŻNY WAŁEK. PODZIELIĆ NOŻEM NA RÓWNE CZĘŚCI I UFORMOWAĆ W DŁONIACH PLACKI.
SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z DODATKIEM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR Z KAŻDEJ STRONY.
PODAJEMY Z ŁOSOSIEM ( surowym lub ugotowanym na parze ), KAWIOREM, PLASTERKIEM CYTRYNY, ŁYŻKĄ ŚMIETANY I POSYPANE KOPERKIEM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2014/05/bliny-z-gotowanych-ziemniakow.html