Wykonanie

Wiosennie, kolorowo i smacznie.Podawane na ciepło i zimno, niezawodne.Proporcje na jedną dużą formę albo 6 małych.Składniki na ciasto:Pâte brisée :250 g
maki pszennej125 g
masła50 ml
wody1
żółtko1 szczypta
soliPozostałe składniki na Quiche :100 g
wędzonego łososia250 g
świeżego szpinaku4 ząbki
czosnku150 g
sera ricotta2
jajka (wysokiej jakości)3 szczypty
soli morskiej1 szczypta
pieprzu białego1 szczypta
gałki muszkatołowej100 ml
mleka (można dodać jeszcze
śmietankę)150 g
sera długo dojrzewającego (u mnie
cheddar)
pieprz czerwony (ozdobnie)Wykonanie:Do 250 g
mąki dodać miękkie
masło, wyrobić (najlepiej dłońmi), dodać zmieszane
żółtko z
wodą i
solą, wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do folii spożywczej, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kolejna czynność to rozwałkowanie ciasta i przełożenie do formy bądź foremek.Na patelni na 1-2 łyżkach
oliwy podsmażyć posiekany
czosnek, dodać umyty
szpinak, dodać
ricottę, przyprawić
solą i
pieprzem, a następnie przekładać na ciasto w foremkach. Wypełnić je zmieszanymi
jajkami z
mlekiem, szczyptą
soli i
pieprzu oraz świeżo zmieloną gałką muszkatelową. Posypać
startym serem na małych oczkach, ozdobić
czerwonym pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni około 15 minut.


Smacznego.