ßßß Cookit - przepis na Quiche z łososiem wędzonym i szpinakiem

Quiche z łososiem wędzonym i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Wiosennie, kolorowo i smacznie.
Podawane na ciepło i zimno, niezawodne.
Proporcje na jedną dużą formę albo 6 małych.
Składniki na ciasto:
Pâte brisée :
250 g maki pszennej
125 g masła
50 ml wody
1 żółtko
1 szczypta soli
Pozostałe składniki na Quiche :
100 g wędzonego łososia
250 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
150 g sera ricotta
2 jajka (wysokiej jakości)
3 szczypty soli morskiej
1 szczypta pieprzu białego
1 szczypta gałki muszkatołowej
100 ml mleka (można dodać jeszcze śmietankę)
150 g sera długo dojrzewającego (u mnie cheddar)
pieprz czerwony (ozdobnie)
Wykonanie:
Do 250 g mąki dodać miękkie masło, wyrobić (najlepiej dłońmi), dodać zmieszane żółtko z wodą i solą, wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do folii spożywczej, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kolejna czynność to rozwałkowanie ciasta i przełożenie do formy bądź foremek.
Na patelni na 1-2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać umyty szpinak, dodać ricottę, przyprawić solą i pieprzem, a następnie przekładać na ciasto w foremkach. Wypełnić je zmieszanymi jajkami z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu oraz świeżo zmieloną gałką muszkatelową. Posypać startym serem na małych oczkach, ozdobić czerwonym pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni około 15 minut.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2015/04/quiche-z-ososiem-wedzonym-i-szpinakiem.html