ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i żurawiną

Kruche ciasto z rabarbarem i żurawiną

Wykonanie

« Tarta szpinakowo-truskawkowa
Bób, pęczak, bekon, sadzone jajo – szybki letni obiad »
Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką żurawiną stworzyło kompozycję idealną. Owoce zapieczone w kruchym cieście spełniły moje oczekiwania.
Składniki:
– 350g mąki
– 170g zimnego masła
– 2 łyżki cukru pudru
– łyżka śmietany 18%
– 3 żółtka
– szczypta soli
– łyżka cukru wanilinowego
– 6 lasek rabarbaru
– garść żurawiny
– 3/4 szklanki cukru
Zagniatamy składniki na ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji – ciasto musi się skleić w kulkę. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do niego żurawinę i cukier. Mieszamy, aby owoce puściły sok. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, bądź inną blaszkę. Kładziemy na nim owoce i pozostałe ciasto kruszymy na wierzch. Możemy posmarować boki ciasta pozostałym białkiem z jajek, aby uzyskać efekt błyszczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni. Pieczemy około 45 minut do zrumienienia.
Doskonałe w parze z lodami waniliowymi. Mniam
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/07/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-zurawina