Wykonanie
«
Tarta szpinakowo-truskawkowa
Bób, pęczak,
bekon,
sadzone jajo – szybki letni obiad »Połączenie kwaśnego
rabarbaru ze słodką
żurawiną stworzyło kompozycję idealną.
Owoce zapieczone w kruchym cieście spełniły moje oczekiwania.Składniki:– 350g
mąki– 170g zimnego
masła– 2 łyżki
cukru pudru– łyżka
śmietany 18%– 3
żółtka– szczypta
soli– łyżka
cukru wanilinowego– 6 lasek
rabarbaru– garść
żurawiny– 3/4 szklanki
cukruZagniatamy składniki na ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji – ciasto musi się skleić w kulkę. Odkładamy na około 30 minut do lodówki.
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do niego
żurawinę i
cukier. Mieszamy, aby
owoce puściły sok. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, bądź inną blaszkę. Kładziemy na nim
owoce i pozostałe ciasto kruszymy na wierzch. Możemy posmarować boki ciasta pozostałym
białkiem z
jajek, aby uzyskać efekt błyszczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni. Pieczemy około 45 minut do zrumienienia.Doskonałe w parze z
lodami waniliowymi. Mniam