Wykonanie
Dziś kolejny wspaniały przepis z
rabarbarem. Ciasto jest delikatne i chrupiące a całość uzupełnia słodki, kremowy krem i lekko kwaskowata
konfitura z
rabarbaru.Zrobienie zajmuje trochę czasu ale efekt końcowy jest wprost niesamowity. Zachęcam Was do zrobienia tego deseru
póki jeszcze jest
rabarbar.Przepis zaczerpnięty z Kotlet.tvSkładniki na ciasto:- szklanka
mąki- 5 łyżek
cukru- 5 łyżek
masła-
żółtko- 2 łyżki
wody- szczypta
soliSkładniki na wierzch:- 300 g
śmietany 18%- szklanka
cukru pudru- 5 gałązek
rabarbaru- 3 łyżki
cukru- 4 łyżeczki
żelatyny- wrzątekPrzygotowanie:Na blat wysypujemy
mąkę oraz
cukier. Dodajemy
masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy
żółtko,
wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy
fasolkę lub
ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ściągamy obciążenie, po czym pieczemy przez 15 minut.Trzy łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki
wody i mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu. Wlewamy
żelatynę i
śmietanę - mieszamy. Kolejno dodajemy
cukier puder i ponownie mieszamy. Kiedy będzie ciepłe zestawiamy z ognia.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie i zasypujemy 3 łyżkami
cukru. Smażymy co jakiś czas mieszając. Kiedy
rabarbar będzie bardzo miękki ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy ciasto jest już chłodne wlewamy masę
śmietankową i wstawiamy do lodówki celem zastygnięcia. Następnie wlewamy
konfiturę z
rabarbaru i ponownie wstawiamy do lodówki.