Wykonanie
Gdy miałam nadmiar
rabarbaru i
truskawek i przypadkowo wpadłam na ten przepis w internecie wiedziałam że do niego
wrócę i zrobię albo spróbuje odtworzyć po swojemu. Tak się właśnie stało. Smaczna
tarta z delikatnym kremem a'la panna cotta i rabarbarowymi
konfiturami z małym dodatkiem
żelatyny. Lubie połączenia słodkiego i kwaśnego więc ten wypiek wpisany został w karty moich ulubionych :).
SKŁADNIKI:CIASTO 150g.
maki70g.
cukru70g.
masła1
żółtkoszczypta
soliłyżka
wodyWIERZCH3 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki
wody330g.
śmietany 18%szklanka
cukru pudru6-8 gałązek
rabarbaru5 łyżek
cukrucukier wanilinowyszklanka
wody1 łyżeczka
żelatynymasło, gruby
cukier (
kasza manna)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Na stolnice wysypujemy
mąkę,
cukier,
masło. Siekamy aż
masło bd w małych kawałkach. Dodajemy
żółtko, szczyptę
soli,
wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Wkładamy do zamrażalnika na niecałą godzinę lub do lodówki na półtorej.W tym czasie obieramy
rabarbar, kroimy w kawałki, dodajemy
cukier oraz
cukier wanilinowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto po czym na wałku przenosimy i wykładamy wysmarowaną
masłem i posypana
cukrem lub
kaszą manną formę
ciastem, układamy i ugniatamy do formy, a następnie odcinamy nadmiar ciasta.Na wyłożone ciasto kładziemy folie, wysypujemy
fasole (tz. obciążnik). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy 15min.
potem zdejmujemy folie z
fasolą i pieczemy kolejne 15min.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, dodajemy
śmietanę mieszamy, dodajemy
cukier i mieszamy.Na ostudzoną tartę wlewamy ostudzony krem, rozprowadzamy po cieście. Wstawiamy do lodówki by zastygło. W tym czasie przygotowujemy sobie
rabarbar. Wyjmujemy z lodówki, wrzucamy na patelnie, dodajemy jakieś 3/4 szklanki
wody. Smażymy a jak będzie miękki i 'rozciapany' dolewamy 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Wtedy wylewamy masę
rabarbarową na tarte i znów do lodówki najlepiej na całą noc.SMACZNEGO ! :)