Wykonanie
Święta, święta coraz bliżej. Ja namiętnie cały czas mówię o Wigilii, a nie o Wielkanocy ale to chyba zasługa pogody i śniegu. W związku z tym , iż święta spędzamy u rodziny
Młodą Damę i
męża raczę powoli już słodkimi przysmakami Wielkanocnymi. Dziś tradycyjny mazurek z masą kajmakową dla wielbicieli
krówek i książek.
Krówek bo smak masy to typowy
cukierek krówka, a książek no coż bo zrobienie masy trochę czasu zajmuje i warto mieszając masę poczytać książkę. Mi zajęło to około 2 godzin, ale wiadomo warto było.SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki200 g
masła0,5 szklanki
cukru pudru1
żółtko2 łyżki
śmietany 18%szczypta
solibakalie na masę kajmakową:500 g
cukru500 ml
mleka100 g
masłaPrzesianą
mąkę połączyłam z
żółtkiem,
masłem i
solą. Składniki posiekałam nożem dodałam
cukier puder oraz
śmietanę i zagniotłam ciasto. Włożyłam na 1,5 godziny do lodówki. Po upływie czasu rozwałkowałam ciasto, przeniosłam do formy (można po bokach przykleić wałeczki z ciasta) i piekłam około 25 minut w 180 st. C.Przygotowanie masy:
mleko zagotować z
cukrem. Podgrzewałam cały czas mieszając aż do uzyskania ciemnej, gęstej masy. Pozostawiłam aby lekko przestygła i dodałam
masło. Mieszałam intensywnie aż
masło się rozpuściło i podwoiła się objętość masy.Letnią masę kajmakową nałożyłam na ostudzone ciasto. Ozdobiłam
bakaliami.