ßßß
Składniki (12 sztuk):1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/3 łyżeczki przyprawy korzennej2 jajka1 szklanka mlekaokoło 60 ml oleju2-3 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkęPrzygotowanie:Suche składniki (obie mąki, sodę, proszek i cukier, cynamon i przyprawę korzenną) wymieszać w jednej misce, mokre składniki (rozmącone jajka, mleko i olej) w drugiej misce. Połączyć składniki suche z mokrymi, mieszając kilka razy łyżką. Na koniec wrzucić pokrojone jabłka zostawiając około 1/5 do dekoracji, wymieszać. Ciasto przelać do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki przybrać kilkoma kostkami jabłek, a następnie posypać niewielką ilością cukru i szczyptą cynamonu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Lekko ostudzić na kratce. Bardzo smaczne są jeszcze ciepłe!
Już po opublikowaniu tego posta zauważyłam, że na portalu Durszlak jest jednodniowa akcja "Muffinki dla Mai", która ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej Marysi. Bez dłuższego zastanowienia zamieszczam banerek i link do strony Mai na facebooku:AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRALPÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK MIĘŚNI (SMA I)DANE KRS: 0000037904Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral Mariastrona Mai na facebookuCINNAMON AND APPLE MUFFINSIngredients:1 cup flour1 cup wholemeal flour0 , 5 cup sugar0,5 teaspoon baking soda1 teaspoon baking powder1 teaspoon cinnamon1/3 teaspoon gingerbread spice2 eggs1 cup milkabout 60 ml oil (rapeseed or sunflower)2 or 3 apples peeled and diced (into small dices)Preparation:Mix dry ingredients (both flours, baking soda and baking powder, sugar, cinnamon and spice) in one bowl, wet ingredients (eggs, milk and oil) in another. Than mix all them together with a spoon - just a few stirs. Add diced apples leaving about 1/5 for decoration. Put the mixture into the muffin tin covered with muffin cups. Decorate each muffin top with apple dices and a bit of sugar and pinch of cinnamon. Bake at 190C (375F) for about 25 minutes. Cool muffins on the wire rack for few moments. Best served still warm!Thanks for stopping by! Please feel free to write your comment in English! I will be pleased :)