ßßß
Składniki:80 g miękkiego masła6 łyżek cukru1 łyżeczka cukru waniliowego (lub nieco esencji waniliowej)1 jajko100 g mąki pszennej pełnoziarnistej20 g mąki pszennej jasnej80 g płatków owsianych (u mnie pół na pół górskie i błyskawiczne)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1-2 garście rodzynek (wymoczonych i odsączonych)50 g groszków z czekolady deserowej (lub posiekanej czekolady)Przygotowanie:Masło i cukier (dodać także cukier waniliowy) utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze chwilę. Dodać mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane, rodzynki oraz czekoladowe groszki i dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodać odrobinę jasnej mąki. Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zostawiając nieco miejsca wokół. Każdą kulkę lekko płaszczyć widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C aż będą złociste. Wystudzić na kratce. Smacznego!