ßßß



Opis : Kilka przepisów na ciasteczka owsiane już wypróbowałam, ale żadnych jeszcze nie opublikowałam na blogu, ponieważ nie zrobiły na mnie dużego wrażenia. Zazwyczaj trafiałam na miękkie ciasteczka owsiane, a te, które dziś prezentuję są waniliowe, lekko chrupiące, krótko po upieczeniu puszyste, a jakiś czas później stają się lekko ciągnące. Koniecznie z rodzynkami, ale możecie również użyć suszonej żurawiny.Bardzo smaczne i polecam je z czystym sumieniem.Pochodzenie : przepis autorskiIlość : ok. 30. ciastekSkładniki :230 g masła/margaryny o temp. pokojowej180 g cukru1 jajko0 , 5 łyżki esencji waniliowej1 i 3/4 szkl. płatków owsianych1 szkl. mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody80-100 g rodzynekPrzygotowanie :Masło utrzeć na puszystą konsystencję.Dodawać cukier w kilku etapach i za każdym razem ucierać.Dodać jajko.Dodać esencję waniliową.Utrzeć dla uzyskania jednolitej konsystencji.Do oddzielnej miski/pojemnika wsypać płatki owsiane.Wsypać mąkę.Dodać proszek do pieczenia.Dodać sodę.Dodać rodzynki.Wymieszać dokładnie.Wsypać w kilku etapach do miski z utartym masłem i za każdym razem miksować (gdyby ciasto było na początku zbyt suche, można pomóc sobie dłonią lub łyżką).Za pomocą łyżeczki nabierać ciasto na dłoń i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć je (gdyby ciasto zbytnio kleiło się do rąk, można je włożyć na jakiś czas do lodówki, aby stwardniało).Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową w dużych odstępach, ponieważ ciastka rosną rozlewając się na blaszce (nie rosną ku górze, lecz na boki).Rozgrzać piekarnik do 180*C.Włożyć ciastka do piekarnika.Piec 15-17 min. do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.Blaszkę z ciastkami wyciągnąć z piekarnika.Po kilku minutach wyciągnąć ciastka z blaszki.Ostudzić na kratce.Można przechowywać w pudełku, ale niekoniecznie.