Wykonanie
Pamiętacie przepis na kruche ciasto jaglano-owsiane na tartę ? Otóż odkąd stworzyłam ten przepis żadnego innego
spodu na wytrawną tartę nie robię. Upodobałam sobie właśnie ten. W przypadku mojej formy, ciasta z tego przepisu wystarcza na dwie duże tarty (co w praktyce oznacza aż 4 obiady).Pewnie jeszcze nie wiecie, ale jestem fanką
cebuli i
czosnku. Uwielbiam je dodawać do wszelkich potraw. Tak na dobrą sprawę znajdują się one w większości moich dań. Zazwyczaj
cebula stanowi jedynie dodatek do całości, ale dziś to ona jest składnikiem dominującym. W połączeniu z kremowym sosem
serowym oraz świeżym
rozmarynem i
tymiankiem tworzy pyszną całość w postaci tarty.W przepisie wykorzystałam
kaszę jaglaną, która została mi po przygotowaniu kruchego
spodu. Użyłam jej jako zagęstnika zamiast
jajka, nada się do tego idealnie!

Składniki:ciasto na spód przygotowane wg tego przepisu,2-3
cebule pokrojone w
pióra,1 mała lu 1/2 dużej
cukinii pokrojonej w półksiężyce,2 ząbki
czosnku,50g
sera typu blue,1 trójkącik
serka topionego,200 ml
śmietanki 12%,gałązka świeżego
rozmarynu,2 łyżki pokrojonego świeżego
tymianku,1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej,
oliwa do smażenia.

Przygotowanie:Pokrojone
cebule podsmażamy na łyżce
oliwy, do zeszklenia. Następnie dodajemy
cukinię i smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy świeże
ziołaŚmietankę wlewamy do osobnego garnka i wrzucamy
ser blue i
serek topiony. Mieszamy do połączenia się składników. Zagotowujemy. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy
kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszamy. Powinna wyjść nam gęsta masa.Na podpieczony spód tarty wykładamy
cebulę i
cukinię z patelni, a następnie całość zalewamy gęsta masą z garnka. Na górę możemy dodatkowo wyłożyć
cebulę dymkę lub np. krążki
czerwonej cebuli.Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.Smacznego!