Wykonanie
Danie z pieczoną
papryką chodziło za mną już od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o paście do kanapek, ale jestem ostatnio przejedzona
pieczywem wszelkiej
maści, więc ten pomysł spalił na panewce.
Potem myślałam o
sałatce, ale ile można jeść sałatki? Pomyślałam więc o zupie. Gęstej, sycącej, typowo zimowej, choć niekoniecznie mocno rozgrzewającej.Ze wszystkich warzyw "kanapkowych", czyli tych mocno aromatycznych jak
pomidor,
ogórek czy właśnie
papryka tylko ta ostatnia zimą ma jakikolwiek smak. Do zupy wybrałam klasycznie
czerwoną paprykę, choć zupa jest równie smaczna gdy wymiesza się odmianę czerwoną i żółtą. Nie polecam dodawania
zielonej papryki ze względu na goryczkę, która może się pojawić przy dużej ilości
zielonej papryki.Dla wielbicieli pikantnych smaków, tę gęstą i sycącą zupę krem z
papryki można podać na ostro dodając np.
ostrej papryki w proszku, węgierskiej pasty paprykowej lub po prostu
chili.Osobiście lubię dodać do takiej zupy drobny
makaron ryżowy lub w postaci drobnych kulek przypominających zacierki.


Składniki:zupa4
papryki,puszka
pomidorów krojonych,4
łodygi selera naciowego,1 mała
cebula,3 łyżki gęstego
jogurtu (np. greckiego),3 łyżki
śmietany,1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku,1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku,1/4 łyżeczki wędzonej
papryki (opcjonalnie),
sól do smaku,grzanki:1/2
bagietki,2-3 łyżki
oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Papryki myjemy i osuszamy. Miejsce z ogonkiem wciskamy mocno do środka, dzięki
czemu będzie łatwiej wyjąć gniazdo z nasionami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż na skórce pojawią się "bąble". Wyciągamy
papryki z piekarnika i przekładamy do miski, przykrywamy i trzęsiemy przez 2 minuty, jak przy robieniu
drinków :) Nie otwierając pudełka zostawiamy
papryki w pudełku na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skórki.W garnku gotujemy
wywar z pokrojonego
selera naciowego i
cebuli zalewając warzywa 4 kubkami
wody.Gdy
wywar jest gotowy dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą, gotujemy 10 minut.Dodajemy
paprykę i całość blendujemy na gładką masę.W kubku mieszamy
jogurt ze
śmietaną i dolewamy do nich 1 łyżkę wazową zupy i dokładnie mieszamy, po czym całośc wlewamy do zupy mieszając ją. Nie gotujemy. Na koniec doprawiamy
przyprawami i
solą.
Bagietkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i dorzucamy
bułkę. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, tak żeby nam się nie spaliły grzanki. W razie potrzeby dodajemy więcej
oliwy..Smacznego!