Wykonanie
Czas
między świętami a Sylwestrem dla wielu oznacza dni wolne od pracy. Można w tym czasie poświęcić się robieniu wielu przyjemnych rzeczy jak spacery, jazda na łyżwach, nartach czy nawet rowerze, zakupy na wyprzedażach, odpoczywanie i ogólne nicnierobienie. Niekoniecznie ten czas musi być spędzony na gotowaniu (chyba, że ktoś lubi :)). Dlatego proponuję dziś kolejny przepis z
serii Szybki Obiad, w roli głównej
tarta, czy jak kto woli zapiekanka z warzyw znalezionych w lodówce. W tej zapiekance
bakłażana można zastąpić
cukinią, a zamiast
pora można dać więcej
cebuli lub odwrotnie. Niezbędne jest
ciasto francuskie.

Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego,100g
mrożonego szpinaku,150 g
pieczarek,1 mały
por (lub pół dużego),1-2
szalotki lub jedna mała
cebula,1 mały
bakłażan,1 duży ząbek
czosnku,2 łyżki
oliwy,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Szalotki (lub
cebulę),
por i
czosnek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną na patelni
oliwę i podsmażać, aż zmiękną.
Bakłażana umyć i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić (nie myć! - zbyt duża ilość
wody psuje smak
pieczarek i innych
grzybów) i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię i podsmażać razem z
cebulą,
porem i
czosnkiem.W małym rondlu rozmrozić
szpinak i odparować, go, żeby nie zbierała się
woda na jego powierzchni, zbyt duża ilość
wody nie sprzyja zapiekankom. :)
Szpinak dodać do reszty warzyw. Całość wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzemNa blaszce wyłożonej pergaminem ułożyć
ciasto francuskie zaginając brzegi na ok. 1 cm do środka. Wyłożyć przygotowany i odparowany! farsz.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Piec przez około 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste na brzegach.Smacznego!