ßßß
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego,100g mrożonego szpinaku,150 g pieczarek,1 mały por (lub pół dużego),1-2 szalotki lub jedna mała cebula,1 mały bakłażan,1 duży ząbek czosnku,2 łyżki oliwy,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Szalotki (lub cebulę), por i czosnek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażać, aż zmiękną.Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić (nie myć! - zbyt duża ilość wody psuje smak pieczarek i innych grzybów) i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię i podsmażać razem z cebulą, porem i czosnkiem.W małym rondlu rozmrozić szpinak i odparować, go, żeby nie zbierała się woda na jego powierzchni, zbyt duża ilość wody nie sprzyja zapiekankom. :)Szpinak dodać do reszty warzyw. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzemNa blaszce wyłożonej pergaminem ułożyć ciasto francuskie zaginając brzegi na ok. 1 cm do środka. Wyłożyć przygotowany i odparowany! farsz.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Piec przez około 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste na brzegach.Smacznego!