Wykonanie
Przepis miał poczekać jeszcze trochę na swoją publikację, ale ze względu na fakt, iż dziś mamy Dzień
Czekolady, pojawił się właśnie teraz!Babeczki zrobiłam w zasadzie od niechcenia, przygotowanie ich zajęło mi około 20 minut + pieczenie i co tu dużo mówić - wyszły obłędne! Dawno nie
jadłam tak pysznych babeczek
czekoladowych, wszystkie kupne mogą się przy nich schować!Zatem jeśli macie ochotę na połączenie
czekolady z
malinami i odrobiną
chili, która tylko podkreśli smak
czekolady, to chwytajcie za przepis i do dzieła!Porcja 12 babeczek do pieczenia w papilotkach


Składniki: 3/4 szklanki
mąki,1/2 szklanki
cukru,1/2 szklanki gorzkiego
kakao dobrej jakości,ok. 100 g
masła,60 g
gorzkiej czekolady co najmniej 70%,2 duże
jaja z ekologicznego chowu,3 łyżki
mleka,3 łyżki kwaśnej
śmietany 12%,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,1/2 łyżeczki mielonego
chili.około 30 sztuk zamrożonych
malin (po 2-3 do każdej babeczki)szczypta
soli.

Przygotowanie:W rondlu rozpuścić
czekoladę z
masłem. Gdy składniki się połączą dodać
kakao i
chili i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia do przestudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę z
cukrem. Dodać ekstrakt
waniliowy.Gdy masa czekoladowa ostygnie rozpocząć dodawanie jej porcjami do ubijanej masy
jajek i
cukru.
Mąkę przesiać i dodać do niej
proszek do pieczenia i szczyptę
soli.Do ciasta dodać 1/3
mąki. Następnie dodać
śmietanę i
mleko, cały czas miksując na niskich obrotach. Rozpocząć dodawanie pozostałej
mąki.Przygotować 12 papilotek lub foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych
mąką. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w funkcji termoobiegu.Do każdej papilotki nałożyć na dno niewielką ilość ciasta, następnie do każdej włożyć 2 lub 3 zamrożone
maliny. Dołożyć masy, tak aby wypełniała foremkę do 3/4 jej wysokości.Piec przez 20 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku.

Smacznego!