ßßß
Składniki:3/4 szklanki zielonej soczewicy1/2 szklanki czerwonej soczewicy,3 i 1/2 szklanki wody,8 namoczonych w wodzie daktyli,1 duża biała cebula,1 marchewka,2 zabki czosnku,4 łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki,2 łyżki oleju,1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki kolendry,sól i pieprz.
Przygotowanie:Soczewicę przepłukać na sitku i odcedzić.Cebulę pokroić w drobną kostkę, a 1 ząbek czosnku drobno posiekać i podsmażyć razem na oleju (do zeszklenia) w głębokiej patelni.Dodać soczewicę i pokrojona w drobną kostkę marchewkę i całość zalać wodą. Na tym etapie dodać wszystkie pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu przez 15 minutPołowę masy przełożyć do blendera i zmiksowaćDo reszty soczewicy dodać namoczone daktyle i kukurydzę, gotować 5 minut i dodać zblendowaną masę, zagotować i doprawić do smaku soląPodawać z ryżemSmacznego!