Wykonanie
W kuchni ajurwedyjskiej dal zalecany jest dla wszystkich osób z trudnościami trawiennymi. Jednakże to sycące, gęste i aromatyczne danie zasmakuje każdemu, kto ma ochotę na odrobinę indyjskiego jedzenia na szybko.

Składniki:3/4 szklanki
zielonej soczewicy1/2 szklanki
czerwonej soczewicy,3 i 1/2 szklanki
wody,8 namoczonych w wodzie
daktyli,1 duża biała
cebula,1
marchewka,2 zabki
czosnku,4 łyżki odcedzonej
kukurydzy z puszki,2 łyżki
oleju,1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki
kurkumy,1/2 łyżeczki
kolendry,
sól i
pieprz.

Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sitku i odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a 1 ząbek
czosnku drobno posiekać i podsmażyć razem na
oleju (do zeszklenia) w głębokiej patelni.Dodać
soczewicę i pokrojona w drobną kostkę
marchewkę i całość zalać
wodą. Na tym etapie dodać wszystkie pozostałe
przyprawy i dusić na małym ogniu przez 15 minutPołowę masy przełożyć do blendera i zmiksowaćDo reszty
soczewicy dodać namoczone
daktyle i
kukurydzę, gotować 5 minut i dodać zblendowaną masę, zagotować i doprawić do smaku
soląPodawać z
ryżemSmacznego!
