ßßß Cookit - przepis na Soczewicowy dal z daktylami

Soczewicowy dal z daktylami

nazwa

Wykonanie

W kuchni ajurwedyjskiej dal zalecany jest dla wszystkich osób z trudnościami trawiennymi. Jednakże to sycące, gęste i aromatyczne danie zasmakuje każdemu, kto ma ochotę na odrobinę indyjskiego jedzenia na szybko.
Składniki:
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,
8 namoczonych w wodzie daktyli,
1 duża biała cebula,
1 marchewka,
2 zabki czosnku,
4 łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki kolendry,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sitku i odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a 1 ząbek czosnku drobno posiekać i podsmażyć razem na oleju (do zeszklenia) w głębokiej patelni.
Dodać soczewicę i pokrojona w drobną kostkę marchewkę i całość zalać wodą. Na tym etapie dodać wszystkie pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu przez 15 minut
Połowę masy przełożyć do blendera i zmiksować
Do reszty soczewicy dodać namoczone daktyle i kukurydzę, gotować 5 minut i dodać zblendowaną masę, zagotować i doprawić do smaku solą
Podawać z ryżem
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/06/szybki-obiad-soczewicowy-dal-z.html