ßßß Cookit - przepis na Indyjski dal z czerwoną soczewicą

Indyjski dal z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Dziś podam Wam przepis na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu potrawę, jaka jest dal Kto był na Przystanku Woodstock i choć raz jadł w wiosce Kryszny będzie wiedział z czym ma do czynienia.
Dal lub dahl to potrawa przyrządzana z roślin strączkowych, stanowi podstawę kuchni hinduskiej, ale także pakistańskiej czy nepalskiej. Najczęściej dal podawany jest z ryżem lub podpłomykami.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
3 szklanki wody,
1 duża biała cebula,
4 kotleciki sojowe (wcześniej namoczone),
2 zabki czosnku,
4 łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki kolendry,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sitku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w drobne plasterki i podsmażyć na oleju. Gdy cebula si ę zeszkli dodać soczewicę i zalać wszystko trzema szklankami wody, dodać również przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie połowę soczewicy przełożyć do blendera i zmiksować. W międzyczasie do pozostałej soczewicy dodać kotleciki sojowe wraz z kukurydzą i gotować przez 2 minuty. Kolejno dodać zblendowaną masę z soczewicy i całość zagotować, doprawić do smaku solą. Podawać gorące z ryżem.
Smacznego!
Organizator: awodwanrazc
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/11/indyjski-dal-z-czerwona-soczewica.html