Wykonanie
Dziś podam Wam przepis na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu potrawę, jaka jest dal Kto był na Przystanku Woodstock i choć raz jadł w wiosce Kryszny będzie wiedział z czym ma do czynienia.Dal lub dahl to potrawa przyrządzana z roślin strączkowych, stanowi podstawę kuchni hinduskiej, ale także pakistańskiej czy nepalskiej. Najczęściej dal podawany jest z
ryżem lub podpłomykami.

Składniki:1 szklanka
czerwonej soczewicy,3 szklanki
wody,1 duża biała
cebula,4 kotleciki
sojowe (wcześniej namoczone),2 zabki
czosnku,4 łyżki odcedzonej
kukurydzy z puszki,2 łyżki
oleju,1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki
kurkumy,1/2 łyżeczki
kolendry,
sól i
pieprz.

Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sitku.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek w drobne plasterki i podsmażyć na
oleju. Gdy
cebula si ę zeszkli dodać
soczewicę i zalać wszystko trzema szklankami
wody, dodać również
przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie połowę
soczewicy przełożyć do blendera i zmiksować. W międzyczasie do pozostałej
soczewicy dodać kotleciki
sojowe wraz z
kukurydzą i gotować przez 2 minuty. Kolejno dodać zblendowaną masę z
soczewicy i całość zagotować, doprawić do smaku
solą. Podawać gorące z
ryżem.Smacznego!

Organizator: awodwanrazc