ßßß
Do farszu potrzebne będą:100g kaszy kus kus750g warzyw z mieszanki chińskiejolej do podsmażeniasól i pieprzprzyprawa Garam Masala (akurat jej nie miałam, więc dodałam cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, przyprawę do Chili con carne - zawiera potrzebny kumin)Składniki na ciasto (duża porcja na ok 7 osób):4 szklanki mąki pszennej (może być mix z mąką pełnoziarnistą)1 kostka masła6 łyżek cukruszklanka śmietany (w wersji light Jogurt grecki)2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki curry2 łyżki przyprawy Garam Masalatrochę chillipieprz i sól1. Przygotowujemy kaszę kus kus wg. instrukcji na opakowaniu.2. W między czasie podsmażamy warzywa na patelni wraz z przyprawami.3. Gdy kasza jest gotowa do dajemy ją do warzyw. Wszystko blendujemy w malakserze aby otrzymać gładszą i zwartą masę (nie można jej jednak zmielić na papkę, mają być widoczne kawałki warzyw)4. Łączymy składniki na ciasto, zagniatamy i wykrawamy kółka na pierogi.5. Dodajemy do każdej wykrojonej porcji ciasta trochę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi.6. Gotowe pierogi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 20 min ( ostatnie 5 minut można podpiec z termoobiegiem).Smacznego!