Wykonanie
Ostatnio było trochę spraw na głowie (m.in. pisanie pracy magisterskiej - nie ma to jak żmudna i odtwórcza praca...), a w szufladzie cały czas czekał dla was przepis na orientalne pierożki - bardzo dobra alternatywa dla tradycyjno - pierogożerców ;)

Do farszu potrzebne będą:100g
kaszy kus kus750g warzyw z mieszanki chińskiej
olej do podsmażenia
sól i
pieprzprzyprawa Garam Masala (akurat jej nie miałam, więc dodałam
cynamon,
gałkę muszkatołową,
pieprz,
przyprawę do
Chili con carne - zawiera potrzebny kumin)Składniki na ciasto (duża porcja na ok 7 osób):4 szklanki
mąki pszennej (może być mix z
mąką pełnoziarnistą)1 kostka
masła6 łyżek
cukruszklanka
śmietany (w wersji light
Jogurt grecki)2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
curry2 łyżki
przyprawy Garam Masalatrochę
chillipieprz i
sól1. Przygotowujemy
kaszę kus kus wg. instrukcji na opakowaniu.2. W
między czasie podsmażamy warzywa na patelni wraz z
przyprawami.3. Gdy
kasza jest gotowa do dajemy ją do warzyw. Wszystko blendujemy w malakserze aby otrzymać gładszą i zwartą masę (nie można jej jednak zmielić na papkę, mają być widoczne kawałki warzyw)4. Łączymy składniki na ciasto, zagniatamy i wykrawamy kółka na pierogi.5. Dodajemy do każdej wykrojonej porcji ciasta trochę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi.6. Gotowe pierogi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 20 min ( ostatnie 5 minut można podpiec z termoobiegiem).Smacznego!