ßßß
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać suszone zioła.Składniki:4 filety mignon o grubości około 4 cm / steki wycinane z końcowej części polędwicy¼ szklanki oliwy z oliwek2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżeczka rozmarynu1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzuPrzygotowanie:W małym rondelku mocno podgrzać oliwę z oliwek z czosnkiem i odstawić do ostygnięcia. Dodać zioła i dokładnie wymieszać. Filety umieścić w płytkim szklanym naczyniu. Wlać na nie mieszankę ziołową, przykryć i odstawić do marynowania na około 1-4 godzin do lodówki. Grilla przygotować do grillowania steków rozgrzewając go do wysokiej temperatury. Steki wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar, doprawić solą i pieprzem. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.(Zobacz poradnik grillowania steków).Grillowany Filet Mignon z czerwonym winem
W ten sposób przygotowywany Filet Mignon jest pyszny!Składniki:2 Filety Mignon o grubości około 4 cmdo marynaty:¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina2 łyżki sosu sojowego1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżka świeżo startego imbiru1 wyciśnięty ząbek czosnku¼ łyżeczki płatków czerwonej paprykiopcjonalnie ¼ łyżeczki soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Umieścić steki w marynacie tak aby były nią dobrze przykryte. Steki odstawić na 1 godzinę do lodówki do marynowania. Grilla przygotować do grillowania w średniej temperaturze. Steki wyjąć z marynaty, odrzucić jej nadmiar, umieścić na dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Zachęcamy do posłużenia się naszym poradnikiem grillowania steków .