Wykonanie
Czy może być coś lepszego niż delikatny i smaczny Filet Mignon. Filet Mignon jej wycinany z tylnej części
polędwicy. To
mięso jest bardzo delikatne i najlepsze jak jest średnio-wysmażone. Polecamy wam dwa wyjątkowe przepisy na ten delikatny kawałek
mięsa, który może posłużyć wam do przygotowania niezwykłego romantycznego posiłku w nadchodzące Walentynki.Grillowany Filet Mignon z
ziołami
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać suszone
zioła.Składniki:4 filety mignon o grubości około 4 cm /
steki wycinane z końcowej części
polędwicy¼ szklanki
oliwy z oliwek2 wyciśnięte ząbki
czosnku1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzuPrzygotowanie:W małym rondelku mocno podgrzać
oliwę z oliwek z
czosnkiem i odstawić do ostygnięcia. Dodać
zioła i dokładnie wymieszać. Filety umieścić w płytkim szklanym naczyniu. Wlać na nie mieszankę
ziołową, przykryć i odstawić do marynowania na około 1-4 godzin do lodówki. Grilla przygotować do grillowania
steków rozgrzewając go do wysokiej temperatury.
Steki wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar, doprawić
solą i
pieprzem.
Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.(Zobacz poradnik grillowania
steków).Grillowany Filet Mignon z
czerwonym winem
W ten sposób przygotowywany Filet Mignon jest pyszny!Składniki:2 Filety Mignon o grubości około 4 cmdo marynaty:¼ szklanki
wytrawnego czerwonego wina2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżka świeżo startego
imbiru1 wyciśnięty ząbek
czosnku¼ łyżeczki
płatków czerwonej paprykiopcjonalnie ¼ łyżeczki
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Umieścić
steki w marynacie tak aby były nią dobrze przykryte.
Steki odstawić na 1 godzinę do lodówki do marynowania. Grilla przygotować do grillowania w średniej temperaturze.
Steki wyjąć z marynaty, odrzucić jej nadmiar, umieścić na dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Zachęcamy do posłużenia się naszym poradnikiem grillowania
steków .
