ßßß
Powoli doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 40 minut.
Ostudzić. Wyłowić nóżki i marchewkę, przyprawy odcedzić.
Z rosołu zebrać łyżką pływający na powierzchni nadmiar tłuszczu. Oddzielić kości i chrząstki od mięsa.
Marchewkę pokroić w kostkę, groszek odcedzić z zalewy.
Powstały podczas gotowania rosół delikatnie zagotować i wyłączyć. Dodać do niego żelatynę i mieszać, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Na dnie filiżanek lub miseczek wyłożyć po łyżeczce groszku (jeśli nie lubicie groszku, można go zmienić na pączki kaparów lub wcale nie dawać), na to dać troszkę pokrojonej marchewki, trochę mięsa i kilka kaparów.
Wszystko zalać ciepłym rosołem z żelatyną i zostawić do ostygnięcia.
Chłodne wstawić do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Zimne nóżki najlepiej smakują przyprawione solą i pieprzem, chrzanem, sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!