Wykonanie
Poziom trudnościW czasach PRL-u, ta przystawka była znana w każdym domu. W barach i restauracjach podawana obowiązkowo razem z
wódką. Kiedyś przygotowywano ją tylko i wyłącznie z wieprzowych nóżek. Ja, chcąc ograniczyć kalorie, zmieniłam nóżki wieprzowe na nóżki
kurczaka. Niestety przy tej zamianie konieczne jest dodanie
żelatyny, gdyż nóżki z
kurczaka nie zawierają wystarczająco dużo tego składnika.Porcja na 14-16 porcji (w zależności od wielkości)Składniki:8 nóżek z
kurczaka (pałek)3 małe
marchewki3 duże
liście laurowe (6 małych)4 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzusól do smaku4 łyżeczki
żelatyny1 puszka konserwowego
groszku1 słoiczek
kaparów (pączków)Sposób przygotowania:Do garnka włożyć nóżki z
kurczaka i obrane, całe
marchewki. Zalać
wodą, aż zakryje
mięso. Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i
sól.
Powoli doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 40 minut.
Ostudzić. Wyłowić nóżki i
marchewkę,
przyprawy odcedzić.
Z rosołu zebrać łyżką pływający na powierzchni nadmiar tłuszczu. Oddzielić kości i chrząstki od
mięsa.
Marchewkę pokroić w kostkę,
groszek odcedzić z zalewy.
Powstały podczas gotowania rosół delikatnie zagotować i wyłączyć. Dodać do niego
żelatynę i mieszać, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Na dnie filiżanek lub miseczek wyłożyć po łyżeczce
groszku (jeśli nie lubicie
groszku, można go zmienić na pączki
kaparów lub wcale nie dawać), na to dać troszkę pokrojonej
marchewki, trochę
mięsa i kilka
kaparów.
Wszystko zalać ciepłym rosołem z
żelatyną i zostawić do ostygnięcia.
Chłodne wstawić do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Zimne nóżki najlepiej smakują przyprawione
solą i
pieprzem,
chrzanem,
sokiem z cytryny lub
octem.
Smacznego!