ßßß Cookit - przepis na Galat z kurczaka

Galat z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Gości u nas zazwyczaj przy okazji jakichś uroczystości, tym razem od Wielkanocy nie było go w naszym domu. W przypływie ogromnej ochoty postanowiłam to zmienić. Oto i jest on - galacik z kurczaka.
Składniki
6 pałek z kurczaka
2 marchewki
średniej wielkości pietruszka
pół selera
liście laurowe
sól, vegeta
8 ziaren pieprzu
4 jajka ugotowane na twardo
puszka groszku
1,5 paczki żelatyny wieprzowej
Sposób
Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody.
Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu, wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka.
Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki). Żelatynę przygotowujemy z naszym przecedzonym rosołem wg przepisu na opakowaniu. Do salaterek wkładamy marchewkę, odcedzony groszek, jajko i mięso, zalewamy wywarem z żelatyną, zostawiamy do stężenia.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2014/09/galat-z-kurczaka.html