ßßß Cookit - przepis na Pieczony pstrąg - My Blueberry Corner

Pieczony pstrąg - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
rybę najbardziej lubię jeść upieczoną. Pstrąg to smaczna, delikatna ryba. W naturalnych warunkach, w Polsce żyje w górskich zimnych potokach i jeziorach, hodowany jest także w gospodarstwach rybackich na terenie Warmii i Mazur i to właśnie na Warmii, w Szwaderkach kupiłam te piękne sztuki. Pstrąg ma bladoróżowe, delikatne chude mięso i dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Polecana jest przez dietetyków osobom z problemami układu krążenia. Do ryby świetnie pasują grzyby, a do pstrąga najbardziej polecam rydze smażone na maśle (zamiast ziemniaków).
Porcja dla 2 osób
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pstrągi patroszone bez głów
1 cytryna
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżeczki masła
sól i pieprz
12 smażonych na maśle rydzów
Sposób przygotowania:
Urwać dwa duże kawałki folii, sporo większe od ryby i każdy na środku polać łyżką oliwy. Pstrągi umyć. Jedną stronę posolić, posypać pieprzem i tą stroną położyć ryby na naoliwionej folii. Teraz posypać solą i pieprzem wnętrze ryb i drugą wierzchnią stronę. Do środka każdej ryby włożyć trzy plasterki cytryny, gałązkę rozmarynu i tymianku i łyżeczkę masła.
Zawinąć do środka folię po obu stronach ( od strony łba i ogona). Potem luźno zawinąć pozostałe dwa boki. Na drucianym ruszcie ułożyć obie ryby w folii i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C (góra i dół) na 40 minut.
Wyjąć, odstawić na 5 minut.
Przełożyć ryby z folii na talerze, polać tłuszczem spod ryby. Podawać ze smażonymi na maśle rydzami.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/09/pieczony-pstrag