Wykonanie
Poziom trudnościTę
rybę najbardziej lubię jeść upieczoną.
Pstrąg to smaczna, delikatna
ryba. W naturalnych warunkach, w Polsce żyje w górskich zimnych potokach i jeziorach, hodowany jest także w gospodarstwach rybackich na terenie Warmii i Mazur i to właśnie na Warmii, w Szwaderkach kupiłam te piękne sztuki.
Pstrąg ma bladoróżowe, delikatne chude
mięso i dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób
serca i układu krążenia. Polecana jest przez dietetyków osobom z problemami układu krążenia. Do
ryby świetnie pasują
grzyby, a do
pstrąga najbardziej polecam rydze smażone na
maśle (zamiast
ziemniaków).Porcja dla 2 osóbSkładniki:2 łyżki
oliwy z oliwek2
pstrągi patroszone bez głów1
cytryna2 gałązki świeżego
rozmarynu2 gałązki świeżego
tymianku2 łyżeczki
masłasól i
pieprz12 smażonych na
maśle rydzówSposób przygotowania:Urwać dwa duże kawałki folii, sporo większe od
ryby i każdy na środku polać łyżką
oliwy.
Pstrągi umyć. Jedną stronę posolić, posypać
pieprzem i tą stroną położyć
ryby na naoliwionej folii. Teraz posypać
solą i
pieprzem wnętrze ryb i drugą wierzchnią stronę. Do środka każdej
ryby włożyć trzy plasterki
cytryny, gałązkę
rozmarynu i
tymianku i łyżeczkę
masła.
Zawinąć do środka folię po obu stronach ( od strony łba i ogona).
Potem luźno zawinąć pozostałe dwa boki. Na drucianym ruszcie ułożyć obie
ryby w folii i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C (góra i dół) na 40 minut.
Wyjąć, odstawić na 5 minut.
Przełożyć
ryby z folii na talerze, polać tłuszczem
spod ryby. Podawać ze smażonymi na
maśle rydzami.
Smacznego!