Wykonanie
Pstrąg to moja ulubiona
ryba.Najbardziej lubię ją jeść jak jest przygotowana w całości, czyli z głową i ogonem:)Można ją robić na różne sposoby: grillować, smażyć, piec, zapiekać, gotować na parze itdJest łagodna w smaku i niezależnie od tego jakie dodamy do niej
przyprawy i z czym ją podamy zawsze jest wyśmienita.Ja dziś na obiad podałam ją upieczoną w piekarniku ze świeżym
rozmarynem, który nadał jej niebanalny smak.
Składniki:
pstrągmasłoczosnek świeży lub granulowany
sólpieprzświeży
rozmaryn lub suszony
cytrynaolejWypatroszone
ryby myjemy w zimniej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.Do środka
ryby sypiemy
sól,
pieprz i
czosnek, dodajemy kawałek
masła,
rozmaryn i wyciskamy trochę
soku z cytryny( można zrobić to wszystko wcześniej i schować do lodówki- wtedy lepiej przejdzie smakiem)Na blaszkę na której będziemy piekli
pstrągi nalewamy troszkę
oleju i układamy
ryby.Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut na termoobiegu( gdy
mięso ryby będzie w środku całe białe to jest gotowa).Pod koniec pieczenia można włączyć na kilka minut funkcję grilla, wtedy skóra się przyrumieni.