ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG PIECZONY ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM

PSTRĄG PIECZONY ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM

nazwa

Wykonanie

Pstrąg to moja ulubiona ryba.
Najbardziej lubię ją jeść jak jest przygotowana w całości, czyli z głową i ogonem:)
Można ją robić na różne sposoby: grillować, smażyć, piec, zapiekać, gotować na parze itd
Jest łagodna w smaku i niezależnie od tego jakie dodamy do niej przyprawy i z czym ją podamy zawsze jest wyśmienita.
Ja dziś na obiad podałam ją upieczoną w piekarniku ze świeżym rozmarynem, który nadał jej niebanalny smak.
Składniki:
pstrąg
masło
czosnek świeży lub granulowany
sól
pieprz
świeży rozmaryn lub suszony
cytryna
olej
Wypatroszone ryby myjemy w zimniej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do środka ryby sypiemy sól, pieprz i czosnek, dodajemy kawałek masła, rozmaryn i wyciskamy trochę soku z cytryny
( można zrobić to wszystko wcześniej i schować do lodówki- wtedy lepiej przejdzie smakiem)
Na blaszkę na której będziemy piekli pstrągi nalewamy troszkę oleju i układamy ryby.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut na termoobiegu
( gdy mięso ryby będzie w środku całe białe to jest gotowa).
Pod koniec pieczenia można włączyć na kilka minut funkcję grilla, wtedy skóra się przyrumieni.
Źródło:http://mytiny-world.blogspot.com/2012/12/pstrag-pieczony-ze-swiezym-rozmarynem.html