ßßß
Składniki:1 szt pstrąg świeży0,5 szt cytryna1 gałązka rozmaryn świeży1 łyżka masło,do smaku Sóldo smaku pieprz3 gałązka tymianek250 dkg mieszanka warzyw (mogą być mrożone)do smaku bułka tarta1 łyżka oliwa z oliwekŚwieżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne części ryby połówkami plastrów cytryny. Obok wykładamy warzywa.