Wykonanie
Uwielbiam
ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:)Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:
Składniki:1 szt
pstrąg świeży0,5 szt
cytryna1 gałązka
rozmaryn świeży1 łyżka
masło,do smaku
Sóldo smaku
pieprz3 gałązka
tymianek250 dkg
mieszanka warzyw (mogą być mrożone)do smaku
bułka tarta1 łyżka
oliwa z oliwekŚwieżego, wypatroszonego
pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy
sokiem z cytryny, nacieramy
solą i
pieprzem. Do środka wkładamy gałązki
ziół - ja wykorzystałam
rozmaryn i
tymianek - można włożyć
natkę pietruszki i
koperek - dodajemy łyżkę
masła.
Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej
rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by
ryba zyskała na aromacie
ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię,
rybkę oprószamy
bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii.
Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.
Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne części
ryby połówkami plastrów
cytryny. Obok wykładamy warzywa.