Wykonanie
Poziom trudnościBardzo fajna przekąska. Prosta, lekka i wyraźna w smaku. Świetnie pasuje na imprezę lub jako przystawka do uroczystej kolacji.Porcja na około 30 roladekSkładniki:2
cukinie średniej wielkości
sos sojowy light300 g
serka twarogowego w ulubionym smaku (2
kubki)1 słoik
suszonych pomidorów w
oliwie1 słoik
kaparów w zalewieSposób przygotowania:
Cukinie pociąć wzdłuż na cienkie plastry (ok. 3 mm). Do cięcia można użyć ostrej szatkownicy (mandoliny) z regulacją grubości plastrów lub
ostrego noża. Plastry
cukinii posmarować odrobiną
sosu sojowego.
Każdy plaster opiekać na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub na patelni grillowej. Ostudzić. Po kolei smarować
cukinię twarożkiem (najbardziej lubię Almette
bazyliowy lub z
pomidorami).
Na brzegu plastra ułożyć kawałek
suszonego pomidora i 2-3
kapary. Zwinąć każdy plaster w roladkę i postawić pionowo na talerzu.
Smacznego!