Wykonanie
Gorąco, nic się nie chce. Wakacje! A na śniadanie coś lekkiego -
jajko z ciepłym, rozlewającym się wnętrzem plus chrupiąca
bułka razowa, koktajlowe
pomidorki i przepyszny
szczypior czosnkowy. Błyskawiczne śniadanie, szczególnie jeśli
jajko w koszulce będzie sprytnie ugotowane i jeszcze z sosem "ollądez" :) dzień zaczyna się bosko.
O "jajkach w kondomie" Kurta Schellera już
pisałam . Dopiero od kiedy podpatrzyłam u niego trick na takie gotowanie
jajek, "koszulkowe" weszły do naszego
śniadaniowego menu.
jajkooliwasól,
pieprzzioła, które lubiszsos hollandaisetostowana
bułka razowa plus ulubione dodatki do
jajka - np.
pomidorki cherry,
szczypior czosnkowy,
rzeżuchaSchellerowe
jajko: wlej do szerokiego rondla wrzątek. Nie musisz go solić ani dodawać
octu. Do
śniadaniowego woreczka foliowego wlej odrobinę
oliwy z oliwek, dodaj
sól i
pieprz. Kurt w tym momencie wkrusza trochę trawy żubrowej, ale możesz dodać inne ulubione
zioła lub nic nie dodawać. Wbij
jajko i jak Kurt możesz je skropić
żubrówką, ja wolę nieco ostrej
oliwy z
chilli. Zawiąż woreczek, starając się usunąć nieco powietrza. Wkładaj woreczki do wrzątku tak, by ich zawiązane końce wystawały poza garnek. Zanurzona w wodzie ma być tylko
jajko na dnie
torebki. Gotuj ma małym ogniu ok 4-5 min. Miękkość
jajka możesz sprawdzać poprzez podniesienie woreczka za węzełek i lekkie uciśnięcie
jajka w środku. Naprawdę wyczujesz "czy to już". Gdy osiągną pożądaną konsystencję, wyjmij je ostrożnie z
wody, odetnij większą część woreczka od góry i wyłóż
jajko na tostowaną
bułkę razową z dowolnymi dodatkami.Pycha!