Wykonanie
Jabłka zapieczone w kruchym cieście smakują zawsze i bez względu na to ,czy jest to tradycyjna szarlotka, czy jej miniaturki.Kruche ciasto, soczyste
jabłka ,odrobina
cynamonu i
migdałowych ciasteczek .......to wystarczy , by przygotować malutkie , pyszne szarlotki , które znikają zanim zdażą przestygnąć......

ciasto:450 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru
200 g
masła1
jajko1
żółtko1 . 5 łyżeczki proszku dopieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli100 g biszkopcików
amaretto1
białko do smarowaniaoraz;4-5
jabłek2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
solą.Dodać
masło i posiekać nożem.Wymieszać
jajko z
żółtkiem i połączyć z
mąką. Zagnieść ciasto i owinięte folia wstawić do lodówki.
Jabłka orać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazdko nasienne.Skropić
sokiem z cytryny.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki/u mnie ok.10 cm/.Krążkami ciasta wykleić foremki. Spód podziurkować widelcem i obsypać pokruszonymi
ciasteczkami.Do każdej foremki włożyć polówkę
jabłka, posypać
cukrem i
cynamonem.Przykryć krążkiem ciasta /wielkości foremki/, zlepić brzegi posmarować wierzch
białkiem.Z kawałków pozostałego ciasta można wykroić ozdobne elementy / np.listki/i nałożyć je na wierzchu ciasta.Można posypać
cukrem /lub dopiero po upieczeniu
cukrem pudrem/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.Piec ok.25 minut /do przyrumienienia się wierzchu ciasta/.

