ßßß Cookit - przepis na Mini szarlotki

Mini szarlotki

nazwa

Wykonanie

Jabłka zapieczone w kruchym cieście smakują zawsze i bez względu na to ,
czy jest to tradycyjna szarlotka, czy jej miniaturki.
Kruche ciasto, soczyste jabłka ,odrobina cynamonu i migdałowych ciasteczek .......to wystarczy , by przygotować malutkie , pyszne szarlotki , które znikają zanim zdażą przestygnąć......
ciasto:
450 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 . 5 łyżeczki proszku dopieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100 g biszkopcików amaretto
1 białko do smarowania
oraz;
4-5 jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać masło i posiekać nożem.
Wymieszać jajko z żółtkiem i połączyć z mąką. Zagnieść ciasto i owinięte folia wstawić do lodówki.
Jabłka orać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazdko nasienne.
Skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki/u mnie ok.10 cm/.
Krążkami ciasta wykleić foremki. Spód podziurkować widelcem i obsypać pokruszonymi ciasteczkami.
Do każdej foremki włożyć polówkę jabłka, posypać cukrem i cynamonem.
Przykryć krążkiem ciasta /wielkości foremki/, zlepić brzegi posmarować wierzch białkiem.
Z kawałków pozostałego ciasta można wykroić ozdobne elementy / np.listki/i nałożyć je na wierzchu ciasta.
Można posypać cukrem /lub dopiero po upieczeniu cukrem pudrem/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec ok.25 minut /do przyrumienienia się wierzchu ciasta/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/08/mini-szarlotki.html