Wykonanie
Dzięki uprzejmości pani Zarzeckiej mam możliwość spróbowania
sera...Dziś tylko zacytuję ciekawostki na temat tego
sera , a w późniejszych postach będą wpisy z jego wykorzystaniem.
Ser koryciński "Swojski "Czesławy Zarzeckiej jest produktem całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych barwników i konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. Jest to
ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od czasu leżakowania. Jest to produkt bardzo zdrowy i rewelacyjny w smaku. Posiada wysokie walory odżywcze i został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2005 roku. Natomiast w sierpniu 2012 roku został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat "Chronione Oznaczenie Geograficzne", które ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów
trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz
Janów.
Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku
wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji
serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu
sera miejscowej ludności.
Ser koryciński wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego
mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i
soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. W tradycyjnej technologii produkcji podpuszczkę, czyli enzym odpowiedzialny za koagulację (ścinanie się)
mleka, pozyskiwano ze startych na proszek żołądków cielęcych. Dziś używana jest wyłącznie podpuszczka mleczarska.W kolejnym etapie produkcji
ser, posiadający jeszcze postać skrzepu, formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości
sera potrzeba około 30 litrów
mleka.W końcowym etapie produkcji
ser, w odpowiedniej formie, przenosi sie do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają
ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone
zioła i
owoce,
czosnek a nawet
orzechy włoskie czy
oliwki. Okres leżakowania
sera jest także znacznie krótszy.
Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To
ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego
mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.
Ser Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele prestiżowych nagród, m.in. w 2004r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.W 2005 roku
Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów
trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz
Janów.PRZECHOWYWANIE
SERA KORYCIŃSKIEGO:
Ser Koryciński należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (piwnica, lodówka).
Ser można przechowywać w folii do żywności, hamując tym samym proces jego dojrzewania. Natomiast jeśli chcą Państwo aby
ser dojrzewał, należy przechowywać go bez opakowania, bądź przykryć przepuszczającym powietrze materiałem, i każdego dnia przekładać na drugą stronę.
Ser Koryciński ma ważność do spożycia nawet do 2 miesięcy. W tym czasie
ser będzie dojrzewać, co objawia się zmianą jego konsystencji, barwy i smaku.Oferujemy Państwu:
Ser Koryciński z
suszonym pomidorem,
bazylią i
czosnkiemSer Koryciński z ziarnami (
słonecznik,
dynia,
siemie lniane)Inne - na specjalne zamówienieW ofercie posiadamy trzy odmiany
sera, w zależności od okresu leżakowania:„świeży”- dojrzewający od 2 do 4 dni;„leżakowany”- dojrzewający i leżakujący od 5 do 14 dni;„dojrzały”- dojrzewający i leżakujący powyżej 14 dni.