Wykonanie
Był
chleb z
musztardą,a teraz
pora na
bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż
bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware ..

250 g
maki pszennej250 g
mąki pszennej razowej20 g
drożdży piekarskich100 g
musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki]1 łyżka
miodu200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soliObie
mąki wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić
miód i rozprowadzić
drożdże. Zaczyn
drożdżowy wlać do zagłębienia w
mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby
drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać
sól i
musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość. [
drożdże z
miodem,
wodą i
musztardą wymieszałam w misce, dodałam
mąki ,
sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki posmarować ciepłym
mlekiem [zapomniałam] i odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż
bułki wyraźnie się zarumienią.


