Wykonanie
Chleb razowy ze sklepu jakoś mi nie podchodzi, ale jak pomyślę, że z prawdziwym razowcem ma niewiele wspólnego to nie ma się co dziwić. Upieczony w domu
chleb razowy na zakwasie to kwintesencja zdrowia, a jeśli przepis pochodzi od Tatter, to dodatkowo mamy też kwintesencję smaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml
wody100 g
maki pszennej razowej300 g
mąki pszennej białej1 łyżka
soliDodatkowo ulubione ziarna,
przyprawy, u mnie:
czarnuszka, ziarna dyni,
słonecznika,
sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrębami. Wierzch posmarować
oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilka godzin. Przed pieczeniem posypać
płatkami górskimi.Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut.Spryskać kilkakrotnie
wodą, gdy piekarnik będzie nagrzany.Studzić na kratce.