Wykonanie
Pyszny,zdrowy i bardzo prosty
chleb na zakwasie.Jedynym problemem jest zakwas, którego trzeba samodzielnie zrobić i trwa to do tygodnia . Przepis na to cudo jest na moim blogu,w etykietach
Chleb. Wierzę,że dacie radę ;)Zaczyn:650ml letniej
wody,1/2 szklanki aktywnego zakwasy żytniego,500 g
pszennej mąki razowej,Ciasto właściwe:cały zaczyn,400g
mąki pszennej razowej typ 1850,200g
mąki pszennej,25 g
soli,
Przygotowanie:Wieczór przed wypiekiem,mieszamy zaczyn:
mąkę,
wodę i zakwas.Mieszamy w dużej misce,a rano będziemy w nim wyrabiać ciasto.Miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.Pamiętajmy,żeby nie narażać go na przeciągi ,bo nie będzie pracował.Rano zaczyn powinien
mieć spienioną powierzchnię.Dodajemy
mąkę i
sól.Ciasto będzie dość luźne możemy go wyrabiać mikserem z hakami.Przykrywamy i odstawiamy na 4 h.Co godzinę napowietrzajmy ciasto, trzeba uderzyć w nie pięścią,a
potem wyrabiać mała chwilę rękami. Po 4h dzielimy na 2 części.
Chleb możemy piec w keksówkach,tylko lekko je oprószmy przed włożeniem ciasta,
mąką.Formy przykrywamy jeszcze ściereczka i odstawiamy jeszcze na 2h.Piekarnik nagrzewamy do 250C.W tej temperaturze pieczemy przez 10minut,następnie zmniejszamy do 220C i pieczemy pół godziny.Przepis pochodzi z Biblii Smaków.Smacznego!