ßßß
Przygotowanie:Wieczór przed wypiekiem,mieszamy zaczyn:mąkę,wodę i zakwas.Mieszamy w dużej misce,a rano będziemy w nim wyrabiać ciasto.Miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.Pamiętajmy,żeby nie narażać go na przeciągi ,bo nie będzie pracował.Rano zaczyn powinien mieć spienioną powierzchnię.Dodajemy mąkę i sól.Ciasto będzie dość luźne możemy go wyrabiać mikserem z hakami.Przykrywamy i odstawiamy na 4 h.Co godzinę napowietrzajmy ciasto, trzeba uderzyć w nie pięścią,a potem wyrabiać mała chwilę rękami. Po 4h dzielimy na 2 części.Chleb możemy piec w keksówkach,tylko lekko je oprószmy przed włożeniem ciasta, mąką.Formy przykrywamy jeszcze ściereczka i odstawiamy jeszcze na 2h.Piekarnik nagrzewamy do 250C.W tej temperaturze pieczemy przez 10minut,następnie zmniejszamy do 220C i pieczemy pół godziny.Przepis pochodzi z Biblii Smaków.Smacznego!