ßßß Cookit - przepis na Pörkölt-gulasz węgierski

Pörkölt-gulasz węgierski

nazwa

Wykonanie

Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..
80 dag łopatki wieprzowej
4 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
2 cebule
2-3 strąki kolorowej papryki
2 kostki bulionu
mielona słodka i ostra papryka
natka pietruszki
sól
pieprz
1 mały koncentrat pomidorowy
suszone pomidory np. takie
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
Dodać posiekany czosnek i cebule, pokrojoną paprykę i smażyć przez 3 minuty.
Kostkami bulionu rozpuszczonymi w 4 szklankach wrzątku zalać mięso i warzywa, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 40 minut. Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z gulaszu. Dodać do rondla i wymieszać.Gotować na małym ogniu kilka minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/porkolt-gulasz-wegierski.html