ßßß
Cookit - przepis na Pörkölt-gulasz węgierski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pörkölt-gulasz węgierski
Składniki
Wieprzowina - łopatka
Olej
Czosnek
Cebula
Papryka
Bulion
Papryka ostra
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Koncentrat pomidorowy
Suszone pomidory
Wykonanie
Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..
80 dag
łopatki wieprzowej
4 łyżki
oleju
3-4 ząbki
czosnku
2
cebule
2-3 strąki kolorowej
papryki
2 kostki
bulionu
mielona słodka i
ostra papryka
natka pietruszki
sól
pieprz
1 mały
koncentrat pomidorowy
suszone pomidory
np. takie
Mięso
opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na
oleju
.Dodać posiekany
czosnek
i
cebule
, pokrojoną
paprykę
i smażyć przez 3 minuty.Kostkami
bulionu
rozpuszczonymi w 4 szklankach wrzątku zalać
mięso
i warzywa, dodać
przyprawy
i dusić pod przykryciem około 40 minut.
Koncentrat pomidorowy
rozrobić z kilkoma łyżkami
wywaru
z gulaszu. Dodać do rondla i wymieszać.Gotować na małym ogniu kilka minut.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/porkolt-gulasz-wegierski.html
Przepisy powiązane
Pasta z cieciorki
Boczniaki
Przepis na leczo. Tradycyjne węgierskie danie
Leczo z dyni
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem
Składniki powiązane (0)