Wykonanie
Ostatnio w sklepach obrodziły piękne
cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną
cukinię wypełnioną po brzegi mielonym
mięsem. Miąższ
cukinii jest w
sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej.
Składniki:4 średnie
cukinie500 g zmielonej w domu
łopatki wieprzowej200 g
cebuli1 jako3 ząbki posiekanego
czosnku½ łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonej
papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisólpieprz4 - 5 łyżek świeżo startego
parmezanuolej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Następnie wydrążamy z nich miąższ zostawiając cienką warstwę przy skórce, jednocześnie uważając, aby jej nie uszkodzić. Wydrążone
cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby obciekły z nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną
łopatkę.
Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do
mięsa, dalej smażymy. Gdy
mięso i
cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich
cukinię i
przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż
cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do
mięsa z warzywami wbijamy surowe
jajko i dodajemy posiekany
czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone
cukinie i posypujemy 2 łyżkami
parmezanu.
Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką.Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę,
cukinie posypujemy resztką
parmezanu i pieczemy bez przykrycia.