ßßß Cookit - przepis na Zapiekana cukinia z mielonym mięsem

Zapiekana cukinia z mielonym mięsem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w sklepach obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej.
Składniki:
4 średnie cukinie
500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej
200 g cebuli
1 jako
3 ząbki posiekanego czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Następnie wydrążamy z nich miąższ zostawiając cienką warstwę przy skórce, jednocześnie uważając, aby jej nie uszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby obciekły z nadmiaru soku. Natomiast miąższ kroimy w kostkę i odkładamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką.
Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/zapiekania-cukinia-z-mielonym-miesem.html