Wykonanie
W tym miesiącu Amber zaproponowała wspólne pieczenie bajgli..ja jeszcze ich nigdy wcześniej nie robiłam..więc trza było zrobić..moje nie wyszły tak idealnie równe i piękne..za mocno kręciłam palcem haha..ale były smaczne..Dziękuję za wspólne pieczenie..Bajgle w wersji fastprzepis podaję za Moniką750 g
mąki typ 550500 g letniej
wody7 g
drożdży instant1 łyżka
soli2 łyżki
miodu1
jajkosezam,
makZ podanych składników (oprócz
jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do
chleba] . Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę. Aby ją powiększyć można zakręcić
ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.W dużym garnku zagotować
wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do
wody dodać łyżkę
miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzucać wyrośnięte bajgle na wrzącą
wodę. Gotować z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na kratkę do wypieków lub ściereczkę.Posmarować obgotowane bajgle roztrzepanym
jajkiem, zanurzyć z jednej strony w
sezamie lub/i
maku [ ja posypałam] . Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć.
Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja.
Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach:Arnikowa kuchniaBajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny Zakątek
Magia w kuchniMoje małe czarowanieMoje domowe kucharzenieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPara w kuchniPoradniczankaSmakowity
chlebUgotujmy toZacisze kuchenneZakalce mego życiaDziekuję Wam bardzo serdecznie.Do następnego upieczenia!