Wykonanie
Tym razem w naszej cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w lipcowej piekarni razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi . Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze
pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-).
Proporcje na 18 sztukCzas przygotowania: 18 godzinSkładnikiZaczyn:150 g
mąki pszennej typ 750150 g
wodyszczypta
suszonych drożdży2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (opcjonalnie)Ciasto właściwe:600 g
maki pszennej typ 750350 g
wody2 łyżki
miodu1 łyżka
soli6,5 g
suszonych drożdżyDodatkowo:1
jajko1 łyżka
miodumaksezamWykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce do przefermentowania.Następnie do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy tak jak list, a
potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin.Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy na 20 minut. W każdej kulce robimy palcem dziurkę i aby powiększyć dziurkę kręcimy
ciastem dookoła palca tak jak hula-hop. Bułeczki zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.W dużym garnku gotujemy
wodę, dodajemy do niej 1 łyżkę
miodu i delikatnie wkładamy wyrośnięte bajgle. Gotujemy po jednej minucie z każdej strony. Ważne żeby bajgle pływały swobodnie w wodzie obok siebie.Następnie przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmujemy bułeczki z
wody i układamy na kartce do wypieków lub na ściereczce.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym
jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce.
Bajgle na innych blogach:Arnikowa kuchniaBajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiForks’N’CanvasKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny Zakątek
Magia w kuchniMoje małe czarowanieMoje domowe kucharzenieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPara w kuchniPoradniczankaSmakowity
chlebUgotujmy toZacisze kuchenneZakalce mego życia