Wykonanie
Korzystając z zaproszenia Amber do lipcowej piekarni upiekłam bajgle we wersji fast, posypane czarnym
sezamem... Przepis pochodzi z bloga Gotuje, bo lubi . Dziękuję wszystkim Piekarkom i Piekarzom za wspólne pieczenie:)Składniki:750 g
mąki typ 550500 g letniej
wody7 g
drożdży instant1 łyżka
soli2 łyżki
miodu1
jajkosezam,
mak (użyłam czarnego
sezamu)Z podanych składników (oprócz
jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 – 15 części. Uformuj z każdej kulkę i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić
ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.W dużym garnku zagotuj
wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do
wody dodaj łyżkę
miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą
wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym
jajkiem, zanurz z jednej strony w
sezamie lub/i
maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć.
Bajgle na blogach:BajkoradaBy było przyjemniejFabryka kulinarnych inspiracjiForks’N’CanvasKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny Zakątek
Magia w kuchniMoje małe czarowanieMoje domowe kucharzenieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPara w kuchniPoradniczankaSmakowity
chlebUgotujmy toZacisze kuchenneZakalce mego życia i moim:)