Wykonanie
Zainspirowana kolorami wiosny, a także tematem majowej listy "Na zakwasie i na drożdzach", którą prowadzi tym razem Łucja w swojej Fabryce Kulinarnych Inspiracji, upiekłam
chleb mieszany z dodatkiem jęczmiennego, zielonego pyłu. Chodziło mi o uzyskanie ciekawego efektu wizualnego, a także o wykorzystanie składnika bardzo szczególnego. Zmielona trawa jeczmienna to produkt, który z cała pewnoscia warto włączyc do diety. Jeżeli nie na stałe, to przynajmniej raz na jakis czas. O jej własciwościach przeczytacie
miedzy innymi tutaj .
Chleb z mieloną
młodą trawą jęczmieniazaczyn80 g zakwasu100 g
mąki chlebowej100 g
wodySkładniki zaczynu wymieszać i pozostawić na 12 godz. w temperaturze pokojowej.ciasto
chlebowe280 g zaczynu800 g
mąki chlebowej 750300 g
mąki żytniej 720pól łyżeczki
drożdży instant2 łyżeczki
soli650-700 g
wodydodatki:3 łyżki
maki jęczmiennej3 łyżki mielonej trawy jęczmiennej3 łyżki czarnego
sezamuSkładniki ciasta
chlebowego bez dodatków wymieszać robotem kuchennym na jednolite ciasto przez2-3 minuty.Otrzymane ciasto podzielić na trzy części.Do każdej części dodać inny dodatek.Na blacie ręcznie lub robotem kuchennym wyrabiać każdą część ciasta aż do całkowitego włączenia dodatku.Trzy części ciasta pozostawić w odzielnych pojemnikach do wyrosnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut.Poszczególne kawałki uformować w wałki i zwinąć spiralnie w jeden podłużny bochenek. Z tej receptury można upiec dwa bochenki. W tym celu należy zwiniety, spiralny bochenek przekroić na dwie części i uformować z nich dwa bochenki. Umieścic je w formie metalowej lub w koszu do garowania.Wyrośniety
chleb piec w piekarniku nagrzanym do 250 stponi z para przez 15 minut, a następnie bez pary 25 minut w opadającej do 220 stopni temperaturze przez około 25 minut.
I jeszcze na koniec nasyćmy wzrok uspokajającą, wiosenną
zielenią. Różne odcienie i faktury zieleni zastałam w lesie nad
Brdą.