ßßß
Cookit - przepis na Gulasz starobawarski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gulasz starobawarski
Składniki
Wołowina
Cebula
Marchew
Koncentrat pomidorowy 30%
Piwo jasne
Śmietana
Mąka pszenna
Masło
Smalec
Skóra z cytryny
Sól
Pieprz
Przyprawy
Szczypiorek
Wykonanie
Przepis na taki gulasz znalazłam tutaj ..z tym , że
mięso wołowe
zamieniłam na wieprzowe ..i dodałam trochę przypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .
70 dag chudego
mięsa wołowego
[ dałam wieprzowe]4 średnie
cebule
marchewka
1,5 łyżki
koncentratu pomidorowego 30%
250 ml
jasnego piwa
150 ml rosołu z kostki100 ml gęstej kwaśnej
śmietany
3 łyżki
mąki pszennej
1 łyżka
masła
2 łyżki
smalcu
1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny
[ nie dałam]
sól
i
pieprz
do smakulistek, ziele
przyprawa
do gulaszu
szczypiorek
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w
mące
. Obsmażyć na
smalcu
na złoty kolor. W rondlu rozgrzać
masło
. Zeszklić na nim
cebulę
i
marchewkę
. Dodać
przecier pomidorowy
oraz
mięso
wraz ze
smalcem
, na którym się smażyło. Zalać
piwem
wymieszanym z rosołem. Doprawić
solą
i
pieprzem
. Dusić do miękkości
mięsa
. Dodać
śmietanę
wymieszaną z 2 łyżkami
mąki
[
mąki
nie
dawałam
] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą
skórką z cytryny
[ u mnie bez skórki].
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/gulasz-starobawarski.html
Przepisy powiązane
Sos grzybowy
Sos z twardzioszków przydrożnych
Pasta z jajek i cebuli
Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem
sos ze świeżych podgrzybków
Składniki powiązane (0)