ßßß Cookit - przepis na Gulasz starobawarski

Gulasz starobawarski

nazwa

Wykonanie

Przepis na taki gulasz znalazłam tutaj ..z tym , że mięso wołowe zamieniłam na wieprzowe ..i dodałam trochę przypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .
70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe]
4 średnie cebule
marchewka
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
250 ml jasnego piwa
150 ml rosołu z kostki
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam]
sól i pieprz do smaku
listek, ziele
przyprawa do gulaszu
szczypiorek
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki nie dawałam] . Zagotować (gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć go rosołem). Gotowy gulasz posypać startą skórką z cytryny [ u mnie bez skórki].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/gulasz-starobawarski.html