Wykonanie
Był sernik z masą
makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić
rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do
chleba..i ...zamiast
cukru waniliowego wsypałam ...
proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z
proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko
porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na
proszku do pieczenia..Przepis na
ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku..A Wam zdarzaja sie takie lub inne wpadki?

Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )Ciasto:50 g
margaryny2 szk.
mąki1/3 szkl.
cukru1/2 szkl.
mleka2 duże
jajka20 g
drożdży2 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soliporzeczki lub inne
owoceMargarynę rozpuścić i ostudzić. Z
drożdży, połowy
mleka, łyżki
mąki i łyżeczki
cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
sól. Wlać resztę
mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej
mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do
chleba]. Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać
porzeczkami, wyłożyć resztę ciasta.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 30 minut.
