ßßß Cookit - przepis na Bienenstich - użądlenie pszczoły

Bienenstich - użądlenie pszczoły

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .
1 cytryna
500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży
100 g miękkiego masła, masło do formy
1/2 l mleka
60 g cukru
Na wierzch ciasta i nadzienie
200 g masła
200 g miodu
300 g płatków migdałowych
3 łyżki śmietany
1 l mleka
2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego
40 g cukru pudru
Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować masłem blachę do pieczenia.
Przygotować polewę. Zagotować w rondelku, mieszając, 100 g masła, cały miód, płatki migdałowe i śmietanę. Odstawić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Gęsto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut. Posmarować polewą i piec przez 30 minut.
Rozmieszać budyń w proszku z 4 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, dodać budyń i gotować, mieszając, przez 2 minuty. Schłodzić. Resztę masła zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać.
Pokroić ciasto na 24 kawałki, przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu. [Ja przekroiłam ciasto na połowę i przełożyłam masą ,a potem dopiero było krojone wedle potrzeby].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/bienenstich-uzadlenie-pszczoy.html