Wykonanie
Jakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z
ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z
makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria .

1
cytryna500 g
mąki1/2 łyżeczki
soli7 g
suszonych drożdży100 g miękkiego
masła,
masło do formy1/2 l
mleka60 g
cukruNa wierzch ciasta i nadzienie200 g
masła200 g
miodu300 g
płatków migdałowych3 łyżki
śmietany1 l
mleka2
torebki (po 45 g) budyniu
waniliowego40 g
cukru pudruCytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce
mąkę z
solą,
skórką cytryny,
drożdżami i 1 łyżką
cukru. Dodać
masło, letnie
mleko i resztę
cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować
masłem blachę do pieczenia.Przygotować polewę. Zagotować w rondelku, mieszając, 100 g
masła, cały
miód,
płatki migdałowe i
śmietanę. Odstawić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Gęsto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut. Posmarować polewą i piec przez 30 minut.Rozmieszać
budyń w proszku z 4 łyżkami
mleka. Zagotować resztę
mleka, dodać
budyń i gotować, mieszając, przez 2 minuty. Schłodzić. Resztę
masła zmiksować z
cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać.Pokroić ciasto na 24 kawałki, przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu. [Ja przekroiłam ciasto na połowę i przełożyłam masą ,a
potem dopiero było krojone wedle potrzeby].







