ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka zawijana z makiem

Drożdżówka zawijana z makiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową, a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona z mlekiem...odrywana po kawałku ..pycha..
1 cytryna
500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
7 g suszonych drożdży
100 g miękkiego masła, masło do formy
1/2 l mleka
60 g cukru
Dodatkowo
masa makowa z puszki
Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru.Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcić.Przełożyć do blaszki, tortownicy .Odstawić do wyrośnięcia.Piec w 175 stopniach przez około 30 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/drozdzowka-zawijana-z-makiem.html