Wykonanie
Ostatnio u mnie coś
drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z
makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie
ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową, a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona z
mlekiem...odrywana po kawałku ..pycha..

1
cytryna500 g
mąki1/2 łyżeczki
soli7 g
suszonych drożdży100 g miękkiego
masła,
masło do formy1/2 l
mleka60 g
cukruDodatkowomasa makowa z puszki
Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce
mąkę z
solą,
skórką cytryny,
drożdżami i 1 łyżką
cukru.Dodać
masło, letnie
mleko i resztę
cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą
makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcić.Przełożyć do blaszki, tortownicy .Odstawić do wyrośnięcia.Piec w 175 stopniach przez około 30 minut.


