Wykonanie
Skoro
dynia poprawia humor...no to robimy. Najlepsza jaka znam;)Składniki na 2 wyrośnięte buły:1 kg
mąki30 g świeżych
drożdży250 ml letniego
mleka50 g
cukru50 g
masła0 , 5 kg dyni - waga już po obraniu1/2 łyżeczki
soliskórka z 1
cytrynyPrzygotowanie:Obraną
dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką
wody, poddusić do miękkości,ostudzić.Do miski wsypać
mąkę,
sól,
cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć
drożdże, wlać
mleko, wymieszać z odrobiną
mąki, zostawić na 10-15 minut.Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone
masło, otartą
skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto,zostawić pod przykryciem na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. C iasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut. Wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia:) Smacznego..