Wykonanie
Rogaliki...robione przy pomocy rogalomanii. ..rogaliki wytrawne..z
szynką i
serem z dodatkiem
ketchupu i
majonezu..Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania..

5 szkl.
mąki20 gram
drożdży3 łyżki
oleju1 łyżka
cukru0,5 łyżeczki
soli1 3/4 szkl. ciepłej
wodyjajko do posmarowania rogalikówFarsz:kawałek
sera żółtegokawałek
szynki3 łyżki
majonezu3 łyżki
ketchupuSer i
szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z
majonezem i
ketchupem.
Drożdże z
cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać
sól,
mąkę oraz
olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze i odstawić na 10 minut do podrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
