Wykonanie
Ciasto:35 dkg
mąki30 g świeżych
drożdży180 ml gazowanej
wody mineralnej2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruFarsz
pieczarkikiełbasaser żółtypomidorprzyprawa do pizzyDodatkowo
ketchup z
cukiniiDrożdże rozpuścić w połowie ilości
wody,dodać 1 łyżkę
mąki i
cukier .Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do
mąki dodać
sól,
olej, resztę
wody, rozczyn z
drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną
kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować
ketchupem,nałożyć dodatki, posypać
serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu ..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też najpierw nagrzać kamień i na gorący wyłożyć pizzę.



