Wykonanie
Córka wczoraj prosiła o pizzę..ale okazało się, że brak
drożdży w domu, tak więc oto dziś zrobiłam pizzowe roladki..przepis znalazłam tutaj ..zrobiłam z połowy pizzę , a z drugiej połowy roladki..wykorzystałam resztki
wędlin z lodówki, dodałam
cebulkę i
grzybki i razem to podsmażyłam..

10 dkg
drożdży400 g
mąki1/2 szkl.
wody mineralnej2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru (najlepiej pudru, ale nie koniecznie)farszpikantny
ketchup [dałam sos
curry ]
szynka,
kiełbasa itp.
ser żółtyoreganoWodę troszeczkę podgrzać żeby nie była zimna, ale też nie gorąca. Wymieszać
drożdże z
cukrem, łyżką
mąki i łyżką
wody. Odstawić w ciepłe miejsce. Trzeba uważać, żeby całość nie wykipiała. Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać zaczyn, trochę
wody (nie całą, bo może się okazać, że do Twojej
mąki i przy aktualnej pogodzie wystarczy mniejsza ilość
wody),
oliwę,
sól. Wyrobić ciasto. Ma być elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli ciasto wyszło zbyt rzadkie - dodać
mąkę; jeśli zbyt gęste - dodać
wodę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Postawić w ciepłym miejscu (u mnie pod grzejnikiem). Po upływie pół godziny ciasto powinno podwoić objętość. Znowu wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować na prostokątne placki. Blachę wyłożyć pergaminem lub posypać
mąką lub posmarować
oliwą.
Ketchup rozsmarować wzdłuż dłuższego
boku placka. Na tym rozłożyć plastry
szynki. Wszystko posypać startym
żółtym serem i
oregano. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Niezbyt ściśle, bo jeszcze urosną. Piec przez 10 minut w 230°C, a
potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.Można też np. z połowy upiec zwykłą pizzę.