ßßß Cookit - przepis na PIZZA - ROLADKI

PIZZA - ROLADKI

nazwa

Wykonanie

Podobno dzisiaj jest Dzień Pizzy ;) Z racji, że mam zły dzień, niewiele brakowało, a zamówiłabym pizzę i olała. Nic mi dzisiaj nie wychodzi... Ale postanowiłam sprawdzić czy pizzowe roladki mi pasują i czy zrobię je na piątkową imprezę. Powiem tak... nie zachwyciły mnie ;) i mój piekarnik sobie średnio z nimi radzi. Trochę za dużo zabawy ;) Ciasto wyszło lepsze w formie tradycyjnej pizzy. Z dodatkami nie zaszalałam, bo nie zdobyłam składników, na które miałam ochotę. Jednak podaruję je sobie w piątek. Nadal nie jestem fanką ciast drożdżowych, poza tym na zimno już smakują średnio. Choć nie wykluczam, że zrobię jeszcze jedno podejście z innymi składnikami. Jak będę miała lepszy dzień i nie zasypię już połowy kuchni mąką ;)
składniki na ciasto:
- 10 dkg drożdży
- 400 g mąki
- 1/2 szkl wody mineralnej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej pudru, ale nie koniecznie)
farsz
- pikantny ketchup
- szynka
- ser żółty
- oregano
Wodę troszeczkę podgrzać żeby nie była zimna, ale też nie gorąca. Wymieszać drożdże z cukrem, łyżką mąki i łyżką wody. Odstawić w ciepłe miejsce. Trzeba uważać, żeby całość nie wykipiała. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, trochę wody (nie całą, bo może się okazać, że do Twojej mąki i przy aktualnej pogodzie wystarczy mniejsza ilość wody), oliwę, sól. Wyrobić ciasto. Ma być elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli ciasto wyszło zbyt rzadkie - dodać mąkę; jeśli zbyt gęste - dodać wodę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Postawić w ciepłym miejscu (u mnie pod grzejnikiem). Po upływie pół godziny ciasto powinno podwoić objętość. Znowu wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować na prostokątne placki. Blachę wyłożyć pergaminem lub posypać mąką lub posmarować oliwą.
Ketchup rozsmarować wzdłuż dłuższego boku placka. Na tym rozłożyć plastry szynki. Wszystko posypać startym żółtym serem i oregano. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Niezbyt ściśle, bo jeszcze urosną. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.
Można też np. z połowy upiec zwykłą pizzę :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/02/Pizza-roladki.html