Wykonanie
Dawno nie piekłam ani bułeczek ani
chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką .

Składniki na 10 - 12 sztuk:4 szkl.
mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szkl. letniej
wody1/4 szkl.
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli12 g (1 łyżka)
drożdży suchych lub 24 g
drożdży świeżych
bułka tarta, do obtoczenia
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać
sól,
cukier, następnie
wodę wymieszaną z
olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w
bułce tartej.
Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

