Wykonanie
Bardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną
tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje Wypieki

składnikiSkładniki na 10 - 12 sztuk:4 szklanki
mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki letniej
wody1/4 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli12 g (1 łyżka)
drożdży suchych lub 24 g
drożdży świeżych
bułka tarta, do obtoczeniaprzygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*), dodać
sól,
cukier, następnie
wodę wymieszaną z
olejem. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, Uformować kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w
bułce tartej.
Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. w maszynie do
chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba zgodnie z instrukcją. U mnie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!* przepis na rozczyn cytuję ze strony Moich Wypieków25 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
mąki pszennejDo niedużego garnuszka rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem. Zalać letnim
mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije
drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia
drożdży. Dodać
mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba
