Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na pyszne domowe bułeczki z ziarnami. Przygotowałam je z
mąki pszennej chlebowej, jednak jeśli będziecie
mieli problem ze znalezieniem jej w sklepie, to spokojnie możecie zastąpić ją zwykłą
mąką pszenną typ 650. Do ciasta na bułeczki dorzuciłam również
ziarna słonecznika i dyni, które wspaniale chrupią podczas jedzenia.
Bułki najlepsze są jeszcze ciepłe, ale doskonale zachowują świeżość i smakują dobrze nawet po
trzech dniach.


Składniki na 8
bułek:4 szklanki
mąki pszennej chlebowej typ 7501/2 szklanki łuskanej dyni1/2 szklanki łuskanego
słonecznika1 szklanka
wody3/4 szklanki
mleka25g
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka
soliPrzygotowujemy rozczyn- w ciepłym
mleku rozpuszczamy
cukier i
drożdże.Do miski przesiewamy
mąkę, dosypujemy ziarna,
sól oraz dolewamy
wodę i gotowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie, miękkie, nieklejące się do rąk ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie formujemy z ciasta 8 niedużych bułeczek. Układamy je na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30- 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy do niego wyrośnięte
bułki. Pieczemy je przez 25- 30 minut.Smacznego:)